Medicin mod blæreproblemer
Behandling

Medicin mod blæreproblemer: Det positive – og bivirkningerne

Overaktiv blære – dvs. akut tissetrang med eller uden urinlækage – forekommer hos både mænd og kvinder. Heldigvis er det et problem, der ofte kan behandles med livsstilsforandringer og lægemidler.

Behandling med lægemidler er især til trang- og blandings-inkontinens, hvor blæretræningen ikke har givet tilstrækkelig effekt. Hvis man står over for at skulle behandles med medicin, er det vigtigt, at man sammen med sin læge gennemgår de forskellige behandlingsmuligheder – og særligt hvad man kan forvente sig af dem. Det er også vigtigt, at man er motiveret til at gennemføre sin behandling. 

Behandling med lægemidler

Antimuskarine lægemidler er en type af lægemidler, der har eksisteret i mange år. De gør vandladningstrangen mildere og mindre hyppig. Du får også lettere ved at holde dig, og dermed mindskes risikoen for urinlækage. Medicinen fungerer ved at forhindre musklerne i blæren i hele tiden at trække sig sammen, hvilket dæmper vandladningstrangen og den pludselige fornemmelse af, at du skal på toilettet. Blæren bliver mere rolig, og du kan føle dig mere tryg i din dagligdag. 

Ved medicinsk behandling påvirkes muskarinreceptorerne*, som sidder i blæren. Disse receptorer findes også andre steder i kroppen, bl.a. i mave-tarmkanalen og i spytkirtlerne, hvorfor bivirkninger som mundtørhed eller forstoppelse kan forekomme. 

Ofte begynder man med at behandle i 1-2 måneder for at se, om lægemidlet hjælper. Hvis det har effekt, hvilket ofte kan vise sig allerede efter nogle døgn, fortsætter behandlingen i måneder eller år. 

Lægemidler er ikke beregnet til at blive taget for en sikkerheds skyld, når man skal ud at handle eller i biografen, men er noget, som skal tages i følge lægens anvisning. 

Sammen med blære- og bækkenbundstræning har lægemidler ofte en god effekt. Der er forskellige lægemidler i denne lægemiddelgruppe med forskellig virkning og bivirkninger. Den mest normale bivirkning er mundtørhed. Tal med din læge for at få mere information. 

I dag findes der andre lægemidler end antimuskarine lægemidler. De har det til fælles, at de forsøger at berolige blæren, hvilket reducerer tissetrangen og antallet af lækager og/eller toiletbesøg. Denne type lægemiddel har effekt på andre receptorer* i blæren end de antimuskarine lægemidler har. Derfor har denne type lægemiddel ikke mundtørhed og forstoppelse som bivirkning i samme omfang som de antimuskarine lægemidler. 

*Receptorer er en slags signalmodtagere i cellerne.

Injektionsbehandling kan berolige blæren

Patienter, som oplever meget store problemer, og som måske ikke har tilstrækkelig virkning af nogen af de ovennævnte tabletterapier, kan få lægemidler indsprøjtet  i blæren. Behandlingen foregår på hospitaler med en specialist, som regel en urolog. Dette stof forhindrer transmissionen af signaler til cellen og kan således berolige overaktiv blære. 

Injektionerne foretages, efter undersøgelse, af din læge, og det kan være nødvendigt at gentage behandlingen, normalt to behandlinger om året. Mange patienter oplever en væsentlig forbedring, og de mest almindelige bivirkninger af denne behandling er urinvejsinfektioner og urinretention (manglende evne til at tømme blæren). 

Bivirkninger?

Hvis du oplever bivirkninger ved din medicin, bør du kontakte din læge, apotek eller sygeplejerske. Dette omfatter eventuelle bivirkninger, som ikke er nævnt i indlægssedlen. Ved indberetning af bivirkninger kan du hjælpe med flere sikkerhedsinformationer om et lægemiddel.

Vov at spørge!

Spørg din læge til råds, hvis du har spørgsmål om behandling og specifikke lægemidler. Husk desuden at tale med din læge om dine forskellige symptomer, så du kan få den bedst mulige behandling.

Kære kvinde … 

Østrogen, som gives i form af creme eller stikpiller til skeden, gør slimhinderne i underlivet stærkere. Man har ikke kunnet påvise nogen sikker effekt af østrogenbehandling, men ved trang-inkontinens gives som regel såkaldt lavdosis østrogener, som kan reducere problemer som svie og i en vis udstrækning problemer med vandladningstrang.

Lægemidler ved godartet forstørret prostata 

Blærehalskirtlen (prostata) er en kirtel på størrelse med en kastanie. Kirtlen findes kun hos mænd og er placeret under blæren og omkranser hele urinrøret. Godartet forstørret prostata er en af hovedårsagerne til, at mænd rammes af hyppig vandladning eller tømningsproblemer. Der findes to typer lægemidler  mod godartet forstørret prostata: Alfareceptorblokker og 5-alfa-reduktasehæmmere.

Alfareceptorblokkere anvendes hovedsageligt ved behandling af godartet prostataforstørrelse. Alfareceptorer findes i urinblæren, urinrøret og i prostata. De gør, at musklerne i prostata kan slappe af, og at urinrøret ikke bliver klemt, hvilket giver en bedre tømning af blæren. Lægemidlet virker inden for to til fire uger. Bivirkninger, som tilstoppet næse, svimmelhed og træthed kan forekomme, men går ofte over efter nogen tids behandling. 

5-alfa-reduktasehæmmere påvirker hormonerne i prostatakirtlen og mindsker størrelsen af den forstørrede prostata og dermed også symptomerne. 5-alfa-reduktasehæmmeren har effekt efter tre til seks måneder og mindsker risikoen for en fremtidig prostataoperation. Bivirkningerne i form af impotens og nedsat sexlyst kan forekomme, men bivirkningerne forsvinder, når behandlingen afsluttes. 

Selvom du som mand har godartet forstørret prostata, behøver symptomerne ikke at komme fra prostataen. En del mænd har fx svært ved at få urinen ud pga. den forstørrede prostata, mens de går på toilettet ofte pga. problemer med blæren. I sådanne tilfælde kan det blive aktuelt med en kombinationsterapi med flere lægemidler.

Selvom du som mand har godartet forstørret prostata, behøver symptomerne ikke at komme fra prostataen. En del mænd har fx svært ved at få urinen ud pga. den forstørrede prostata, mens de går på toilettet ofte pga. problemer med blæren. I sådanne tilfælde kan det blive aktuelt med en kombinationsterapi med flere lægemidler.